Grundskolans grundläggande uppgift är att undervisa och skapa förutsättningar för elevens lärande. Hemmet har det huvudsakliga ansvaret för barnets uppfostran men grundskolans fostrande verksamhet stöder hemmen och vårdnadshavarna i att främja barnets utveckling och lärande samt att stärka elevens sociala färdigheter och sunda självkänsla.[1] Det ligger i varje lärares uppdrag att aktivt arbeta för att den gemensamma värdegrunden i skolan förverkligas. Alla som jobbar i skolan behöver reflektera över sin egen del som påverkare i skolan och ta till sig den värdegrund som formuleras i läroplanen för Åland. Det ligger i skolledarens uppdrag att se till att det finns utrymme och tid för kontinuerliga värdegrundsdiskussioner inom lärarkollegiet.
De som jobbar i grundskolan ska stöda alla elevers lärande, utveckling och välbefinnande. En del av grundskolans mål är att, i samarbete med hemmet, bygga upp en positiv identitet hos eleven och ge förutsättningar för ett fortsatt gott liv. Betydelsen av värdegrundsarbetet i skolan ökar i och med att samhällsförändringen går mot ett ökat multimedialt informationsflöde där globala nätverk och sociala medier formar barnens och de ungas värderingar. Eleverna har olika bakgrund och levnadsförhållanden och genom att kontinuerligt föra gemensamma värdegrundsdiskussioner ger skolan dem förutsättningar att känna igen och definiera värden och värderingar som de konfronteras med samt att kritiskt reflektera kring dem.
Skolan ska skapa förutsättningar för alla elever att lära sig tillsammans och av varandra. Den ska också skapa förutsättningar för undersökande och experimenterande arbete och ge eleven erfarenheter av att känna sig inspirerad och av att lyckas. Grundskolan ska vara en lärande organisation som uppmuntrar eleven att försöka och att lära sig också av misstag. Eleven ska ges lämpliga utmaningar och stödas att hitta och dra nytta av sina styrkor.
Det åländska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nationsgränserna ökar kravet på förståelse för värdet av kulturell mångfald. Delaktighet i det gemensamma kulturarvet ger en trygg identitet som är viktig att utveckla tillsammans med förmågan att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Skolan är en social och kulturell mötesplats som har både en möjlighet och ett ansvar att stöda dessa förmågor.
Skolans personal ska bemöta hemmens olika religioner, åskådningar och traditioner samt hemmens olika syn på fostran med öppenhet och respekt för att skapa förutsättningar för konstruktiv kommunikation.
[1] LL om barnomsorg och grundskola del 3 § 5