Skolan ska bygga vidare på förundervisningens erfarenheter av de stödåtgärder som ordnats där. Särskild uppmärksamhet ska ges de barn som i barnomsorgen fått specialpedagogiskt eller mångprofessionellt stöd. Närmare anvisningar om hur detta ska genomföras finns i läroplanen för barnomsorgen. Det centrala är att så tidigt som möjligt upptäcka de elever som är i behov av stöd.
Skolan ska utreda enskilda elevers behov och vidta lämpliga stödåtgärder. Vårdnadshavaren, eller eleven själv, ska också kunna ta upp frågan om behov av stöd och handledning. Alla stödåtgärder sker, om uppenbara hinder inte föreligger, i samråd mellan elev, vårdnadshavare och sakkunniga. När åtgärdsprogram samt andra planer skrivs ska skolan lägga särskild vikt vid ett gott samarbete med elevens vårdnadshavare.
I de fall att svårigheterna i första hand inte är kognitiva ska skolan överväga sådana flexibla arrangemang som kan vara till fördel för eleven. Sådana arrangemang kan vara särskilt lämpliga för elever som till exempel har sociala eller psykiska funktionsvariationer, som underpresterar eller saknar motivation och som i förlängningen riskerar avbrott i studierna vilket senare kan leda till svårigheter att få en fortsatt utbildning och ett yrke.
Flexibiliteten kan innebära att undervisningen ordnas i en mindre grupp, på en arbetsplats eller i andra liknande lärmiljöer som i tillräcklig grad beaktar elevens situation.[1] Vid behov utnyttjas ett sektorsövergripande samarbete och tillräckliga stöd- och rådgivningstjänster. Skolans rektor/föreståndare besluter om dessa arrangemang och ordnar undervisningen enligt vad som beskrivits i arbetsplanen.
Elever med särbegåvning behöver och har rätt till stöd och hjälp i samma omfattning som övriga elever och behoven kan även vara större. För en elev med särskild begåvning är det ofta motivationen och behovet av utmaningar som behöver stödas, och eleven behöver lära sig möta och hantera motgångar samt få stöd för att bygga upp en fungerande studieteknik. För att tydliggöra differentieringen för särbegåvade elever kan ett åtgärdsprogram med fördel användas.
[1] LL om barnomsorg- och grundskola (2020:32) del 3 § 26