Lärandet är en ständigt pågående process där eleven har en aktiv roll. Lärande innebär individuellt och gemensamt arbete, tankeverksamhet, planering och utforskning samt mångsidig utvärdering av dessa processer. Att använda sig av hela kroppen och alla sinnen har stor betydelse för tänkande och lärandet. Även positiva känslor och glädje främjar och utvecklar elevens lärande.
För att stöda utvecklingen genom hela livet och lägga en god grund för det livslånga lärandet behöver viljan att lära uppmuntras och eleven lära sig att lära. Genom att skapa utmanande undervisning och synliggöra lärandet för eleven skapas en lust och motivation att lära för livet. Eleven behöver få känna glädje i att utvecklas för att själv driva sitt lärande framåt. Genom att betona elevens egen insats i sitt lärande med realistisk och konstruktiv återkoppling ges eleven stöd i sin självuppfattning.[1]
Undervisningen i skolan ska utvecklas mot ämnesövergripande helheter. Genom att använda varierade undervisningsmetoder och arbetssätt i undervisningssituationen ska elevens kreativitet stimuleras. Mångsidiga arbetssätt, rörelse och funktionella metoder uppmuntras genom elevens hela skolgång.
I planeringen av lärprocessen beaktas elevens intressen, värderingar, arbetssätt och känslor samt erfarenheter och uppfattningar om sig själv. Elevens självbild och tron på den egna förmågan inverkar på hur höga mål eleven ställer upp för sig själv. Realistisk respons och uppmuntran stärker elevens tro på sina egna möjligheter och stöder på så vis lärprocessen. Formativ bedömning, en fortlöpande, framåtsyftande bedömning av elevens prestationer i relation till målen för lärandet genom hela skolgången, är en viktig del i undervisningen för att skolan ska lyckas med sitt mål att skapa välmående och lärande elever som förstår betydelsen av utbildning och vill lära sig.
Lärandet sker genom kommunikation med andra elever, lärare och andra vuxna. Lärprocessen sker i olika grupper och sammanhang och i olika lärmiljöer. Eleven ska också lära sig att beakta följderna av sitt arbete och hur det påverkar andra människor och omgivningen. Gemensamt lärande främjar elevens problemlösningsförmåga och förmåga att tänka kreativt och kritiskt samt förmågan att förstå olika perspektiv.
Lärandet ska vara en aktiv och målinriktad process där eleven, utgående från sina tidigare kunskapsstrukturer, behandlar och tolkar den information och det material hen får ta del av.
[1] Carol S Dweck, Mindset, Natur&Kultur (2017)