Med lärmiljöer avses de lokaler, platser, grupper och aktiviteter där studierna och lärandet sker. Lärmiljöer innefattar också redskap, tjänster och material som används i undervisningen. Lärmiljöerna ska stöda elevernas individuella och gemensamma utveckling, lärande och kommunikation. För att utvecklingen ska vara möjlig behövs en fungerande digital infrastruktur på skolan. Alla medlemmar i skolgemenskapen påverkar lärmiljöerna genom sitt agerande. Välfungerande lärmiljöer främjar kommunikation, delaktighet och kollaborativt kunskapsbyggande. De ger också möjlighet till aktivt samarbete med utomstående aktörer eller sakkunniga.
Den åländska läroplanen har utarbetats utifrån en pedagogisk grundsyn där eleven har en aktiv roll. Skolan ska skapa sådana lärmiljöer där eleven kan ställa upp egna mål och vara delaktig i sitt eget lärande. Läraren ska stöda eleven genom att använda sig av varierande metoder och arbetssätt samt genom att ge effektiv och kontinuerlig handledning. Varje lärare har som uppgift att i sin undervisning ge denna handledning, det vill säga stöda elevens personliga växande och utveckling - från skolstarten i årskurs ett och tills läroplikten har upphört.
Undervisningen och lärmiljöerna i grundskolan ska utgå från varje elevs individuella villkor och det innebär att det behövs särskilda arrangemang och hjälpmedel för vissa elever för att de ska kunna delta på lika villkor som andra.
Site by Strax