Samhällsutvecklingen har lett till att eleven möter stora mängder information och ett stort antal källor varje dag. En medborgerlig kompetens som krävs är att kunna välja vad som går att lita på. För att kunna bedöma ett påstående behövs sakkunskap eller förmåga att värdera källan. Källkritik och källtillit är två färdigheter som kompletterar varandra men som verkar på olika skalor. Källkritiken handlar om ett enskilt påstående eller en enskild artikel, medan källtillit handlar om att identifiera tillförlitliga och trovärdiga källor på system- och organisationsnivå och våga lita på dem.
Det räcker inte att eleven enbart utvecklar förståelse för källkritiskt tänkande eftersom det är en omöjlighet att orka, hinna och inneha tillräckligt med bakgrundskunskap för att vara källkritisk mot allt. Genom att utveckla källtillit lär sig eleven att granska källans processer, kontrollmekanismer och grunden för källans påståenden samt att värdera källors trovärdighet.
Källkritik och källtillit tas upp genom ämnesövergripande samarbete och i samband med informationssökning och informationstolkning i olika läroämnen. Det ligger i varje lärares uppdrag att lyfta fram vikten av ett källkritiskt förhållningssätt och källtillit som en del av en mångsidig kompetens.
Site by Strax