Det allmänpedagogiska stödet riktar sig till alla elever som tillfälligt behöver stöd för sitt lärande och sin skolgång. Detta stöd ska vara en del av skolans dagliga undervisning och handledning och genomförs bland annat så att undervisningen differentieras och individualiseras. Då eleven tillfälligt, exempelvis på grund av sjukfrånvaro eller tillfälliga svårigheter, blivit efter i undervisningen ska skolan erbjuda stödundervisning. Ansvarig lärare tar i allmänhet initiativ till stödundervisningen och informerar elev och vårdnadshavare. Handledning kan vid behov ges av speciallärare och vid behov konsulteras övriga sakkunniga[1] kring eleven. Innan en elev bedöms med svaga vitsord ska eleven ha erbjudits stödundervisning.
Skolan ska ha goda och säkra rutiner för att dokumentera och följa upp det stöd som erbjudits enskilda elever. När skolan konstaterat att enbart stödundervisning inte är en tillräcklig stödåtgärd ska skolan utvärdera elevens situation och därefter avgöra vilka ytterligare stödåtgärder som kan vara adekvata för eleven i fråga. Vid kartläggning av stödbehov kan ett åtgärdsprogram upprättas redan nu.
Om vidtagna åtgärder[2] inom det allmänpedagogiska stödet upplevs som otillräckliga ska den lärare som i huvudsak ansvarar för elevens undervisning ta initiativ till en pedagogisk bedömning.[3] Denna bedömning behandlas av elevhälsogruppen och är ett underlag för rektorns/skolföreståndarens beslut om ordnande av specialpedagogiskt stöd.
[1] Elevhandledare, skolkurator och skolpsykolog, skolhälsovårdare eller annan liknande resurs
[2] Bilaga 3, mall för kartläggning av åtgärder som genomförts i det allmänpedagogiska stödet
[3] Bilaga 4, mall för pedagogisk bedömning