En elev vars modersmål inte är svenska eller som har en flerspråkig bakgrund och därför bristande kunskaper i svenska kan erhålla undervisning i läroämnet svenska som andraspråk. Lärokursen i svenska som andraspråk är lämplig för den elev som har för svaga baskunskaper i svenska för att följa den allmänna lärokursen i svenska. Undervisningen i svenska som andraspråk är inte stöd- eller specialundervisning i svenska, utan en lärokurs med egna mål, innehåll och bedömningskriterier som ska beaktas i undervisningen.
För att fastställa om en elev ska läsa lärokursen svenska som andraspråk gör den ansvariga läraren tillsammans med läraren i svenska som andraspråk en helhetsbedömning av huruvida elevens språkkunskaper i svenska räcker för att följa den allmänna lärokursen i svenska. I bedömningen av vilken lärokurs eleven ska läsa ska beaktas även ålder, språklig färdighet samt skol- och erfarenhetsbakgrund. Vårdnadshavare ska vara delaktiga och höras vid valet. Beslutet kring val av lärokurs fattas av rektorn eller skolföreståndaren med helhetsbedömningen som grund.
En elev som studerar enligt lärokursen svenska som andraspråk får undervisning i svenska som andraspråk antingen helt eller delvis i stället för undervisning i svenska. Undervisningen läggs upp utgående från elevens behov att lära sig och det skede av språkutvecklingen eleven befinner sig i. Det är viktigt att undervisande lärare i svenska och lärare i svenska som andraspråk samarbetar kring enskilda elever men även kring innehåll och bedömning.
Om lärokursen svenska som andraspråk valts för en elev helt eller delvis ska elevens lärande och kunnande bedömas enligt kunskapskriterierna i lärokursen svenska som andraspråk oberoende av i vilken undervisningsgrupp undervisningen ordnas i.