Skolverksamheten bör kontinuerligt utvärdera hur läroplanen har förverkligats. Utvärderingen kan gälla former och arbetssätt för undervisningen, andan och trivseln i skolan, samarbetet med hemmen, elevhälsan, skolutrymmena, inventarierna och personalresurserna. Resultaten av utvärderingen ska fungera som ett instrument för skolans interna utveckling och vid behov leda till justeringar av skolans verksamhetsidé och arbetsrutiner. Uppföljningen och utvärderingen syftar alltså till att synliggöra resultat och ge underlag för eventuella förändringar. Det är inte bara fråga om att kontrollera hur ansvaret fullföljts utan en fråga om hur arbetet ska fortsätta och utvecklas.
Rektorn/föreståndaren behöver planera hur uppföljningen och utvärderingen ska genomföras och på vilket sätt skolans viktigaste kontaktnät och kringgrupper, bland annat vårdnadshavare och andra skolor, ska medverka och informeras. Det är viktigt att läraren och eleven tillsammans utvärderar sitt gemensamma arbete. Skolledaren har ansvaret för att möjliggöra och följa upp utvärderingen.
Landskapsregeringen har tillsynsansvar och ett övergripande ansvar för utvecklingen och utvärderingen av grundskolan på Åland. Vid utövandet av tillsynen har landskapsregeringen rätt till tillträde till de lokaler skolan använder för sin verksamhet samt rätt att få nödvändiga upplysningar och handlingar av skolan. Landskapsregeringen beslutar om vilka nationella och internationella kartläggningar och utvärderingar grundskolorna ska delta i. Utbildningsanordnaren i varje kommun bör samarbeta i utvärderingsarbetet.[1]
[1] LL om barnomsorg och grundskola (2020:32) 89 § del III