Enligt LL för barnomsorg och grundskola på Åland är syftet med bedömningen att handleda och sporra eleven i studierna och att utveckla elevens förutsättningar för självutvärdering. Elevens lärande, arbete samt ansvar och samarbete ska bedömas mångsidigt. Tyngdpunkten läggs på utvärdering som främjar lärandet.
Skolan påverkar i hög grad vilken uppfattning eleven bildar om sig själv som lärande individ och människa. Mångsidig bedömning och handledande respons är lärarens centrala pedagogiska verktyg för att stöda elevens helhetsmässiga utveckling och lärande. I skolorna ska man utveckla en bedömningskultur som kännetecknas av:
Bedömningen är till stor del en växelverkan mellan läraren och eleven. Läraren ska se till att eleven redan från början får respons som handleder och uppmuntrar till lärande och som ger information om elevens framsteg, kunskaper och färdigheter. Upplevelser av att lyckas sporrar eleven att lära sig mera, men också misslyckanden eller felaktiga lösningar är en del av lärprocessen och ska användas på ett hänsynsfullt sätt i undervisningen för att främja lärandet.
Samarbetet med hemmen är en del av en god bedömningskultur. Diskussioner kring målen för skolarbetet och skolans bedömningspraxis ska föras med vårdnadshavare. Både eleven själv och vårdnadshavaren ska tillräckligt ofta få information om hur studierna framskrider och om elevens arbete och uppförande. En god kontakt mellan skolan och hemmet där hemmet även får information om framsteg och gott uppförande och inte enbart negativ återkoppling, stödjer ett konstruktivt samarbete mellan hem och skola.
Eleven och vårdnadshavaren har rätt att få information om bedömningsgrunderna och hur de tillämpats vid bedömningen av elevens lärande. Gemensamma samtal mellan läraren, eleven och vårdnadshavaren ökar det ömsesidiga förtroendet och förmedlar information om elevens situation. Särskilt viktigt är samarbetet med vårdnadshavare till elever som är i behov av särskilt stöd.