En elev som har inhämtat grundskolans hela lärokurs med godkända kunskaper i alla ämnen får ett avgångsbetyg.
Slutbedömningen genomförs det läsår då ämnesstudierna avslutas i respektive ämne. Inom ämnesundervisningen ska slutbedömningen göras i enlighet med läroämnets karaktär. I vissa ämnen utvecklas kunskaper kumulativt och man tar upp samma delområden flera gånger. I andra ämnen tas fristående delområden upp under olika årskurser. Delområdena ska ses som egna helheter som bedöms enligt kunskapskriterierna i läroplanen, där prestationerna inom varje helhet beaktas i slutbedömningen. Elevens utveckling ska beaktas i bedömningen av moment som återkommer under alla årskurser, till exempel slutledningsförmåga, förmåga att reflektera och se samband samt analytiskt tänkande. Slutbedömningen är således inte ett direkt medeltal av bedömningen inom de olika delområdena utan både tidigare prestationer och elevens kunskapsnivå vid slutskedet av lärokursen ska ligga som grund för slutvitsordet.
Eleven bedöms med vitsordet åtta (8) ifall eleven har uppnått en nivå som utgör ett genomsnitt av den kunskaps- och färdighetsnivå för de olika delområdena som beskrivs i kunskapskriterierna. Om eleven inom något delområde nått högre än nivån för vitsordet åtta kan detta kompensera en något lägre prestationsnivå inom ett annat delområde.
Bedömningen av elevens ansvar och samarbete ska inte antecknas i avgångsbetyget. Om eleven bytt ut ett valfritt läroämne mot ett annat, ska både de valfria ämnena och antalet veckotimmar i dem anges. Det valfria läroämne som är ofullbordat bedöms med anteckningen ”deltagit”. Om elevens vårdnadshavare skriftligt anhåller om att siffervitsord i språk som studeras som valfritt ämne inte ska antecknas på avgångsbetyget, utelämnas vitsordet och på betyget antecknas enbart ”deltagit”.
Ålands landskapsregering fastställer formulär för grundskolornas läsårsbetyg och avgångsbetyg.