Eleven ska delta i undervisningen om hen inte tillfälligt beviljats befrielse från undervisningen på grund av sjukdom eller andra särskilda skäl. Undervisningen för och bedömningen av en elev kan delvis ordnas på annat sätt enligt särskilda undervisningsarrangemang, flexibel skolgång eller undervisning i särskilda situationer. I alla lösningar ska ett åtgärdsprogram upprättas där en beskrivning av hur bedömningen genomförs ingår.
Om en elev inte kan delta i skolundervisningen på grund av sjukdom, men elevens hälsotillstånd tillåter studier till exempel hemma, kan elevens undervisning ordnas genom att ge eleven handledning, studiematerial och bedömningsrespons som stöder inlärningen hemma eller på någon annan plats. Eleven kan visa sitt kunnande till exempel genom skriftliga prov, muntliga prov, portföljer, projektarbeten, fotografering och videoinspelning av prestationer samt påvisa färdigheter för läraren efter skoldagen eller på en plats utanför skolan. Man ska alltid sträva efter att eleven i så stor utsträckning som möjligt deltar i den undervisning som ges i skolan.
Om eleven är olovligt frånvarande och inte deltar i undervisning, prov eller andra möjligheter som erbjudits för att visa prov på kunnande och eleven inte har godkända prestationer i relation till de mål som fastställts kan eleven i läsårsbetyget få ett underkänt vitsord i läroämnet. Skolan ska följa upp elevens frånvaro och underrätta vårdnadshavaren om olovlig frånvaro.
Då man granskar frånvaron och dess återverkningar är det skäl att minnas, att till skillnad från studier på gymnasial nivå så anges inte i grundskolans lärokurs i lag i antal timmar eller kurser. Frånvaro leder alltså inte i sig till att eleven stannar kvar på årskursen eller till att prestationer underkänns. Grunderna för att eleven ska stanna kvar på årskursen är om elevens prestation har underkänts i ett eller flera läroämnen som ingår i årskursens lärokurs eller att den allmänna skolframgången är svag.