Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleven att genom konsten utforska och uttrycka en kulturellt mångskiftande verklighet. Bildkonst som ämne innebär både tvådimensionellt och tredimensionellt skapande. Genom att skapa och tolka bilder och konst formas elevens identitet samtidigt som den kulturella kompetensen och gemenskapen stärks. Undervisningen i bildkonst har som syfte att hjälpa eleven att utveckla en förmåga att se och iaktta, och att självständigt uttrycka tankar och känslor i bild. Undervisningen ska sträva till att stärka eleven i att utveckla ett rikt och personligt uttryckssätt.
Undervisningen ska bygga på elevens egna erfarenheter, fantasi och lust att experimentera och ska successivt förändras i takt med elevens mognad från ett mera spontant och intuitivt arbete till en mera medveten bild- och formuppfattning. Undervisningen i bildkonst ska utveckla förmågan att förstå konst och annan visuell kultur. Genom att förstärka kännedomen om kulturarvet stöder man att traditionerna förmedlas och förnyas. Undervisningen ska stöda eleven att utveckla kritiskt tänkande och uppmuntra eleven att påverka den egna livsmiljön och samhället. Undervisningen i bildkonst ska ge eleven en grund för aktiv medverkan i samhällsfrågor både lokalt och globalt.
Eleven ska få möjlighet att granska bildkonst och annan visuell kultur ur ett historiskt och kulturellt perspektiv. Undervisningen ska ta upp olika uppfattningar om konstens uppgifter. Eleven handleds att på ett mångsidigt sätt använda olika redskap, material, tekniker och uttryckssätt. Undervisningen ska sporra eleven att utveckla multilitteracitet både med hjälp av visuella metoder och andra undersöknings- och framställningssätt.
Undervisningen i bildkonst ska ha ett normmedvetet förhållningssätt och belysa bilder och konsthistoria i samhället ur olika perspektiv. Undervisningen ska bidra till att främja jämlikhet, jämställdhet och gemenskap samt lyfta värdet av mångfald.