Uppdraget i undervisningen i samhällskunskap är att stöda elevens utveckling till en aktiv, ansvarsfull och engagerad medborgare. Eleven ska vägledas att följa med aktuella händelser i sin närmiljö och i världen. Syftet är att eleven genom kunskap om och förståelse för samhällets lagar och normsystem ska bli medveten om sina demokratiska rättigheter och skyldigheter. Eleven ska uppmuntras att se sin egen roll i samhället och att vilja påverka.
Eleven ska utveckla förståelse för sina egna och andra människors levnadsvillkor, betydelsen av jämställdhet och mänskliga rättigheter. Eleven ska få insikt i hur olika intressen och åsikter uppstår och kommer till uttryck samt hur olika aktörer påverkar samhällsutvecklingen. Undervisningen i samhällskunskap ska ha ett normmedvetet förhållningssätt och belysa samhällsutvecklingen och samhällsstrukturer ur olika perspektiv. Undervisningen ska bidra till att främja jämlikhet, jämställdhet och gemenskap samt lyfta värdet av mångfald.
I undervisningen i samhällskunskap ska eleven handledas att följa med aktuella frågor och händelser samt reflektera kring dessa. Eleven ska lära sig att söka och kritiskt bedöma information producerad av olika slags aktörer och att tillämpa informationen i olika situationer.
Undervisningen ska ge eleven förutsättningar att se samhällsfrågor ur olika perspektiv. Eleven ska ges möjlighet att utveckla en helhetssyn där sociala, ekonomiska, miljömässiga, rättsliga, mediala och politiska aspekter är centrala. Eleven ska ges möjlighet att utveckla förståelse för frågor om arbetsliv, resurser och hållbar utveckling. Undervisningen ska även ge insikter i Ålands särställning som ett självstyrt, enspråkigt och demilitariserat landskap.