Hälsokunskap är ett läroämne som bygger på kunskap från flera vetenskapsgrenar. Syftet för undervisningen i hälsokunskap är att främja kunskap som stöder elevens hälsa, välbefinnande och trygghet. Undervisningen ska utveckla elevens kognitiva, sociala, fysiska, emotionella, funktionella och etiska färdigheter. Undervisningen i hälsokunskap har som uppdrag att ge eleven mångsidig kunskap om hälsa. Utgångspunkt är gemenskap, respekt för livet och andra människor och ett värdigt liv i enlighet med de mänskliga rättigheterna.
Undervisningen ska ta upp hälsorelaterade företeelser från olika perspektiv. Eleven ska utveckla förståelse för fysiska, psykiska och sociala faktorer som påverkar hälsan samt sambandet och orsakssammanhangen mellan dem. Hälsokunskapen ska ge insikt i uppväxt och utveckling samt olika livsskeden. Ett grundläggande syfte med läroämnet är att eleven ska få förståelse och lära sig ta ansvar för sin egen hälsa och se den som en resurs för ökad livskvalitet. Dessutom ska eleven stödas i att utveckla sina färdigheter gällande säkerhet och trygghet, sin sociala kompetens och sin förmåga att känna igen och reglera sina känslor.
Undervisningen i hälsokunskap ska ge eleven en bred förståelse av vad begreppet hälsa innebär så att eleven kan göra ändamålsenliga och motiverade val och beslut angående hälsa i vardagen. Undervisningen ska uppmuntra eleven att reflektera kring attityder och värderingar som stöder en mer hälsofrämjande livsstil. Eleven ska även få utveckla färdigheter att söka, hämta och tillämpa information samt kritiskt granska fakta och begrunda värderingar som gäller hälsa och välbefinnande. Undervisningen ska ha ett normmedvetet förhållningssätt och bidra till att främja jämlikhet, jämställdhet och gemenskap samt lyfta värdet av mångfald. Ett genusperspektiv ska beaktas i undervisningen.
Hälsokunskap ingår i läroämnet omgivningskunskap i åk 1-4 och undervisas från åk 5 som ett eget ämne.