Läroämnet svenska har som uppdrag att utveckla elevens språk-, text- och kommunikationsfärdigheter och att stöda elevens lärande om språk och litteratur. Syftet med undervisningen är att medvetandegöra eleven om sig själv som kommunikatör och språkanvändare. Eleven ska ges möjlighet att utveckla sin kreativitet, vidga sitt vardagsspråk och sin textkompetens. Eleven ska få möjlighet att ge uttryck för iakttagelser och företeelser samt verbalisera sina egna tankar.
Det allmänna syftet med undervisningen i svenska är att stärka elevens förmåga, vilja och mod att kommunicera i olika sammanhang så eleven förstår och blir förstådd genom det talade, lästa och skrivna ordet. Undervisningen syftar till att eleven ska kunna tillgodogöra sig de kunskaper och den information som facklitteratur, skönlitteratur, tidningar, tidskrifter och informationsteknologi erbjuder.
Läroämnet svenska ska, i samarbete med alla de övriga läroämnena och med hemmen, stärka och utveckla elevens språkliga utveckling samt vidga läsförståelsen. Stor vikt i undervisningen ska läggas på att utveckla läsförmågan och ord- och begreppsförrådet.
Undervisningen ska hjälpa eleven att skapa sin språkliga och kulturella identitet i ett mångkulturellt och medialiserat samhälle. Undervisningen i svenska ska baseras på en vidgad textsyn, det innebär att texter kan produceras och presenteras med hjälp av olika symbolvärldar: verbalt, visuellt, auditivt, numeriskt, kinestetiskt och genom kombinationer av dessa skapa multimodala texter. Eleven ska utveckla förståelse för och lära sig tolka mediernas roll som ett kulturellt fenomen samt utveckla ett källkritiskt förhållningssätt.
Undervisningen i svenska ska ha ett normmedvetet förhållningssätt och belysa språket och litteraturen ur olika perspektiv och i olika sammanhang. Undervisningen ska bidra till att främja jämlikhet, jämställdhet och gemenskap samt lyfta värdet av mångfald.
Syftet med litteraturundervisningen är att väcka läslust, skapa tillfällen för eleven få och dela med sig av läsupplevelser, fördjupa kulturkännedomen, stöda den etiska utvecklingen och att berika elevernas språk och fantasi. Arbetet med muntlig kommunikation stärker elevens kommunikativa kompetens. Skolan ska förbereda eleven för att aktivt kunna delta och påverka samhället på olika nivåer och uppmuntra eleven till att bidra till en hållbar framtid.
Grundläggande grammatik ska tjäna som ett verktyg för eleven att på ett meningsfullt sätt analysera och jämföra språkbruket i olika situationer samt tillämpa denna grammatik i andra språk. Eleven ska få en fungerande vokabulär för att kunna beskriva språkliga drag och företeelser.
I syfte att öka möjligheterna till ett givande utbyte med övriga nordiska länder, liksom att fördjupa kännedomen om det svenska språket, ska eleven få bekanta sig med de nordiska språken. Skolan uppmuntras att ge eleven möjlighet att praktiskt få lära sig känna igen och jämföra nordiska språk till exempel genom att ha kontakt med skolor i Norden och skapa möjligheter till virtuella eller analoga möten med personer från ifrågavarande språkområden.