Uppdraget i geografiundervisningen är att stöda eleven att skapa sig en helhetsuppfattning om världen både ur ett natur- och kulturgeografiskt perspektiv. Eleven ska vägledas att följa med aktuella händelser i sin närmiljö och i världen samt att placera nyheterna på världskartan och koppla dem till vardagen. Olika geomedier presenteras för att stöda elevens förståelse för omvärlden.
Undervisningen ska ge eleven helhetsbild av den mångskiftande världen och hur den fungerar genom att naturvetenskapliga, humanvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiv beaktas. Geografi är ett tvärvetenskapligt läroämne, där jordklotet och dess områden, naturen, mänsklig verksamhet och olika kulturer undersöks.
I geografiundervisningen behandlas samspelet mellan naturen och människan och hur detta samspel påverkar miljön. Undervisningen ska ge eleven kunskaper om vilka mänskliga verksamheter, och av naturen framkallade processer, som påverkar jordytans former. Undervisningen ska hjälpa eleven att förstå olika regionala synvinklar och konflikter i världen samt utveckla en medvetenhet om global samhörighet. Nordiskt samarbete uppmuntras.
Geografiundervisningen ska stärka elevens förståelse för hållbar utveckling och stöda eleven att utvecklas till en aktiv och ansvarsfull medborgare. Eleven ska få insikt om att jorden är en helhet med begränsade resurser. Undervisningen ska utveckla elevens förståelse och respekt för olika levnadsförhållanden och kulturer i världen. Undervisningen ska ha ett normmedvetet förhållningssätt och bidra till att främja jämlikhet, jämställdhet och gemenskap samt lyfta värdet av mångfald.