Uppdraget för undervisningen i religions- och livsåskådningskunskap är att stöda eleven att utveckla förståelse för religionens och livsåskådningens roll för både individ och samhälle på Åland och i omvärlden. Läroämnet ska främja förståelse för förhållandet mellan religion och kultur samt utveckla religiös multilitteracitet genom att lyfta språk, symbolik och begrepp som är kännetecknande för religioner och övriga livsåskådningar. Undervisningen ska ge mångsidig kunskap om religioner och övriga livsåskådningar och hjälpa eleven att förstå diskussioner som gäller religion i samhället och media. Eleven ska vägledas att tänka kritiskt och att studera dessa fenomen ur olika perspektiv.
I ämnet religions- och livsåskådningskunskap ska eleven få utveckla förståelse för vilka tankar som genom historien har format hur människor ser på livet och världen idag. Utöver att ge kunskap om de olika världsreligionerna ska undervisningen hjälpa eleven att reflektera över sin egen roll i samhället samt olika livsfrågor, identitet, människovärde och etiska förhållningssätt. På så sätt ska undervisningen stöda eleven att utveckla en personlig livshållning och förståelse för sitt eget och andra människors sätt att tänka och leva.
Religioner och övriga livsåskådningar ska studeras som en del av kulturen, kulturarvet och samhället och som en del av det individuella och kollektiva livet. Undervisningen ska ge kunskap om och förståelse för hur religioner har påverkat det åländska samhället, traditioner och värderingar. Undervisningen ska belysa likheter och beröringspunkter mellan olika religioner, livsåskådningar och kulturer lokalt och globalt. Undervisningen i religions- och livsåskådningskunskap ska ha ett normmedvetet förhållningssätt och belysa tro och livssyn ur olika perspektiv. Undervisningen ska bidra till att främja jämlikhet, jämställdhet och gemenskap samt lyfta värdet av mångfald.