Undervisningen i omgivningskunskap syftar till att eleven ska få bekanta sig med närmiljön och förstå sambandet mellan läroämnet och omgivningen. Det centrala syftet för läroämnet omgivningskunskap är att eleven utvecklar förståelse för hur människans val påverkar livet och miljön i dag och i framtiden. I läroämnet integreras ämnesområdena biologi, geografi, fysik, kemi, samhällskunskap och hälsokunskap. Eleven ska utveckla en helhetsuppfattning såväl ur naturvetenskapliga som humanvetenskapliga perspektiv.
Undervisningen ska stöda eleven att utveckla sin världsbild och sitt förhållande till miljön samt att växa som människa. Målet för undervisningen i omgivningskunskap är att eleven lär känna och får en ökad förståelse för naturen och den byggda miljön, samhället, sig själv och andra människor samt för betydelsen av hälsa och välbefinnande. Omgivningskunskapens tvärvetenskapliga karaktär förutsätter att eleven får en introduktion i arbetsprocesser som att söka, bearbeta, presentera och värdera information i olika situationer. De ekologiska, kulturella, sociala och ekonomiska perspektiven på hållbar utveckling ska beaktas i undervisningen i omgivningskunskap. Undervisningen ska ha ett normmedvetet förhållningssätt och bidra till att främja jämlikhet, jämställdhet och gemenskap samt lyfta värdet av mångfald.
Omgivningskunskap ska lägga grund för kunskaper inom de olika ämnesområdena som ingår. I flera av ämnesområdena kan innehållet med fördel behandlas ur ett historiskt perspektiv.