Barnomsorgen ska vara ett stöd för vårdnadshavare i deras ansvar för barnets fostran, och därigenom bidra till att alla barn på Åland får goda uppväxtvillkor. Barnomsorgen har som uppdrag att skydda och främja barnets rätt till en god och trygg barndom. Barnomsorg bedrivs i nära samverkan med hemmet, har barnets ålder och individuella behov som utgångspunkt och främjar en allsidig fysisk, emotionell, social och kognitiv utveckling. I all barnomsorg ska barnets behov av lek, trygga människorelationer samt positiva erfarenheter som stärker självkänslan tillgodoses. All omsorg och pedagogik ska beakta barn i behov av särskilt stöd.[1] Barnomsorgen består av pedagogik och omsorg och lägger grunden till det fortsatta lärandet.
En högkvalitativ verksamhet inom barnomsorgen gagnar både individerna och samhället. Att delta i barnomsorg har konstaterats ha flera positiva konsekvenser bland annat för barnets lärande, utveckling och välbefinnande. Lärandet under småbarnsåren har således inverkan långt in i framtiden. De färdigheter som barnet tillägnar sig i barnomsorgen stärker barnets möjlighet till delaktighet i samhället då barnet blir äldre. [2]
Inom barnomsorgen finns naturliga kontakter till både utbildningsväsendet och den sociala sektorn [3]. Barnomsorgens och grundskolans uppdrag skiljer sig dock i sin utformning, men det finns sådant som är gemensamt för dem båda. Värdegrunden som beskrivs i det här kapitlet är därför gemensam med grundskolans värdegrund. Ett gott samarbete mellan skolan och barnomsorgen skapar goda förutsättningar att se barnets mognad och utveckling som en helhet och skapar kontinuitet, sammanhang och progression i barnets utveckling och lärande.[4]
Verksamheten inom barnomsorgen ska utifrån läroplan och lagstiftning ordnas, struktureras och planeras för en grupp av barn. Dock ska barns individuella behov, intressen och förutsättningar beaktas, och det åligger personalen att balansera dessa för att sammantaget bedriva en så kvalitativ verksamhet som möjligt för hela gruppen. Läroplanen och värdegrunden är skriven utifrån det enskilda barnets perspektiv, för att belysa vikten av att beakta det enskilda barnets behov. Trots det ska barnet beaktas som en del av en grupp, och det enskilda barnet behöver förhålla sig till att verksamheten organiseras och planeras för att passa hela gruppen med flera barn. På så sätt får barnet erfarenhet av att bemötas som individ och av att förhålla sig till den grupp hen är en del av. Det här är en viktig erfarenhet för att barnet i förlängningen ska kunna se sin roll som en del av ett samhälle som bygger på allas delaktighet och respekt för individen.
Läroplanen har utarbetats utifrån denna värdegrund, vilken beskrivs nedan.
[1] LL om barnomsorg och grundskola 1 §, del II.
[2] Småbarnspedagogiken gör skillnad. Sammandrag av lägesöversikt maj 2016. Utbildningsstyrelsen (2016), Europeiska Unionens råd. Slutsatser om förskola och barnomsorg: att ge våra barn bästa möjliga grund för morgondagens värld. (2011/C 175/03)
[3]Lagförslag 28/2018–2019 kapitel 1.3
[4] Lagförslag 28/2018–2019 kapitel 2.1