Barnomsorgen har som uppdrag att stödja utvecklingen av barnens språkliga kunskaper och färdigheter samt deras språkliga identiteter och att stärka barnets intresse och nyfikenhet för språk, texter och kulturer. Barn kan lära sig flera språk samtidigt, till exempel så att språken utvecklas och används på varierande sätt i olika sammanhang. Inom verksamheten ska man ta hänsyn till att barn lever i olika språkliga miljöer. Språkbruket och sättet att kommunicera varierar mellan hemmen och i vissa hem talas det flera språk. I barnomsorgen ska språklig och kulturell mångfald synliggöras i samarbete med vårdnadshavarna, vilket stöder utvecklingen av barnets språkliga identiteter. Med tanke på språkinlärningen är det viktigt att vara medveten om att barn i samma ålder kan befinna sig i olika skeden av språkutvecklingen.
I barnomsorgen ska barnet ges möjlighet att
Under förundervisningsåret ska verksamheten fokusera på att
Personalen i verksamheten verbaliserar den dagliga verksamheten (t.ex. känslor, föremål, handlingar) och erbjuder en mångfald av språkliga modeller samt använder ett rikt och korrekt språk. Personalen ser till att det finns utrymme och strukturer för barnet att utveckla sin språkliga medvetenhet genom fonologiska övningar som genomförs under ledning av personalen på ett systematiskt, strukturerat och kontinuerligt sätt. I verksamheten lockar och uppmuntrar personalen till och ger tid för barnets berättelser, förklaringar och diskussioner. De tar del av barnets intressen och upplevelser, lyssnar aktivt, bekräftar och berikar språkligt det barnet berättar. I verksamheten skapas möjligheter och rutiner som lockar till växelverkan och berättande i små grupper.
Barnets alster såsom berättelser och olika typer av kommunikation dokumenteras. Personalen läser högt för barnet och använder böcker pedagogiskt, normmedvetet och målinriktat och bekantar barnet med barnlitteratur, sagor, ramsor och sånglekar. Personalen erbjuder under högläsningen också flera olika texttyper som berättande, beskrivande och instruerande texter. Barnet får bekanta sig med olika visuella, auditiva och audiovisuella meddelanden och texter och personalen uppmuntrar barnet att lekskriva och lekläsa. Personalen visar att alla språk är lika värdefulla och barnet får använda alla sina språkliga resurser i barnomsorgen för att bidra till att barnets identitet och självkänsla stärks.
I verksamheten används bilder, föremål och tecken som stöd för kommunikationen och barnet uppmuntras att kommunicera på olika sätt. Personalen fäster uppmärksamhet vid och berikar den språkliga lärmiljön genom att ha bilderböcker framlagda på barnets nivå, skapa lugna läshörnor, använda bilder och foton som uppmuntrar till diskussion och ha skrivna texter, ord och bokstäver synliga på barnets nivå. Personalen använder digitala verktyg för till exempel läsning/högläsning så att det tillför en ny dimension i det språkutvecklande arbetssättet.