Förundervisningen och grundskolan ska på ett förtroendefullt sätt samverka med varandra för att stödja barnets/elevens utveckling och livslånga lärande och skapa en innehållsmässig kontinuitet. Barnet i förundervisningen ska få bekanta sig med grundskolans nybörjarundervisning och den kommande skolmiljön. Rutiner för detta ska beskrivas i kommunens plan för samarbete och övergång för barnomsorg till skola och innehålla möjligheter att diskutera med barnet och vårdnadshavaren om mål, uppdrag och förfaringssätt. Barn och vårdnadshavare till barn som övergår till grundskola ska också informeras om fritidshemsverksamheten i kommunen.
Tidpunkten för skolstarten kan variera utifrån barnets bästa med beaktande av barnets sociala och emotionella mognad samt även kognitiv, språklig, matematisk, kroppslig och motorisk mognad. En viss självständighet i vardagssituationer samt intresse och nyfikenhet för lärandet underlättar skolstarten och hänsyn tas till relationen mellan barnets mognad och vad ett eventuellt uppskovsår i daghemmet kunde ge. Under förundervisningsåret genomför speciallärarna i barnomsorg i samarbete med lärarna i barnomsorg/förundervisning en kartläggning. Kartläggningen görs som ett komplement till det som redan dokumenterats i barnets lärlogg under barnets tid inom barnomsorgen. Kartläggningen är en del av den samlade dokumentationen kring barnets utveckling och lärande som kan ligga till grund då tidpunkten för skolstarten diskuteras. Då alternativ, kring tidpunkt för skolstarten, diskuteras och övervägs ska vårdnadshavarna inkluderas i ett så tidigt skede som möjligt.
Rätten till skolgång börjar då barnet blir läropliktigt, men kommunen kan på ansökan av vårdnadshavaren av särskilda skäl ge ett barn rätt att börja sin skolgång ett år tidigare eller ett år senare än det år då barnet blir läropliktigt. [1] Vid en eventuell tidigare- eller senarelagd skolstart ska vårdnadshavaren lämna in en ansökan till kommunen. Kommunen har en skyldighet att se till att ett ärende utreds tillräckligt och på behörigt sätt och skaffa den information och den utredning som behövs för att ärendet ska kunna avgöras. Det åligger vårdnadshavaren att lägga fram en utredning och påvisa grunder för sina yrkanden.[2]
[1] LL om barnomsorg och grundskola, (2020:32) 2 §, del III
[2] Förvaltningslag, (2008:9), 26§