Barnomsorgen ska främja olika former av samarbete för att gynna barnets utveckling, lärande och delaktighet. Barnomsorgens verksamhet bedrivs i nära samverkan med hemmet, och barnomsorgen ska skapa förtroendefulla relationer med vårdnadshavarna som bär huvudansvaret för barnets fostran, lärande och utveckling. Vårdnadshavarens kännedom om det egna barnet ska, tillsammans med personalens yrkesmässiga kunskaper och erfarenheter, ligga till grund för en respektfylld dialog med fokus på barnets bästa. Barnomsorgen ansvarar för att skapa förutsättningar för samarbetet med vårdnadshavarna, föräldrarna och andra personer som svarar för barnets vård och fostran bland annat genom en aktiv kontakt med hemmen. Familjers olika språkbakgrund behöver beaktas i kontakten så att kommunikationen kan ske smidigt. Barnets och vårdnadshavarnas livsåskådning ska också beaktas i planeringen av barnomsorgsverksamheten. [1]
För att kunna uppfylla sin fostrande uppgift måste vårdnadshavare få information om hur deras barns lärande och utveckling fortskrider. Vårdnadshavare ska informeras om centrala frågor som gäller verksamheten, till exempel läroplan, arbetsplan och olika evenemang. Genom att kontinuerligt bli informerade om barnets utveckling, mående och lärande kan vårdnadshavare bättre stödja sina barn. Särskilt viktigt är samarbetet med vårdnadshavarna vid övergångar – till barnomsorg, mellan barnomsorgsenheter, till grundskola – samt vid planering och genomförande av stöd för lärande och utveckling.
Samarbetet med vårdnadshavare förutsätter också vårdnadshavarnas engagemang exempelvis genom att de tar del av information från enheten, deltar i möten och i sin tur delger personalen viktig information för att barnets tid i barnomsorgen blir så bra som möjligt.
I kapitel 4.8 berörs också samarbetet med vårdnadshavare då övergångar inom barnomsorgen beskrivs.
[1] LL om barnomsorg och grundskola, (2020:32) 1 §, del II