Stöd för barns utveckling och lärande ges som allmänpedagogiskt, specialpedagogiskt och mångprofessionellt stöd. Specialpedagogiskt och mångprofessionellt stöd utgör specialbarnomsorgen. Stödet ges utifrån barnets behov. Stödbehovet ska regelbundet följas upp och vid behov anpassas genom att stödet ökas eller minskas [1].
Det allmänpedagogiska stödet är en del av den dagliga pedagogiska verksamheten och riktar sig till alla barn som tillfälligt behöver stöd för sin allsidiga utveckling. Allmänpedagogiskt stöd innebär att alla barn ska få ett individanpassat bemötande inom ramen för det allmänpedagogiska arbetet. Allmänpedagogiskt stöd ges av personalen i verksamheten genom att de anpassar och individualiserar arbetet i verksamheten så att varje barn bemöts på det sätt som bäst gynnar hens lärande och utveckling. Detta innebär att man beaktar barnets individuella sätt att lära sig, motivation, utveckling, emotionella behov och intressen. Genom att anpassa verksamheten ges barnet lämpliga utmaningar och erfarenheter av att lyckas och möjlighet att utvecklas och lära sig utgående från sina egna styrkor.
I verksamheten innebär detta exempelvis att
Specialbarnomsorg ges då barnets behov av stöd är regelbundet och då situationen kräver stöd av speciallärare i barnomsorgen. Specialbarnomsorg ska ges av kommunen i den omfattning som barnet har behov av det som specialpedagogiskt stöd eller mångprofessionellt stöd.
Specialpedagogiskt stöd ges då barnets behov av utökat stöd är regelbundet och då situationen kräver stöd av speciallärare i barnomsorgen.
I verksamheten innebär detta exempelvis att
I ett mångprofessionellt stöd ingår även de stödtjänster som ges av Ålands hälso- och sjukvård samt de sociala stödtjänster som barnet är i behov av. Mångprofessionellt stöd planeras och följs upp i samarbete mellan vårdnadshavarna, ÅHS (Ålands hälso- och sjukvård), barnomsorgen och andra aktuella instanser.
I verksamheten innebär detta exempelvis att
[1] LL om barnomsorgs- och grundskola (2020:32) 38 - 40 § del IV