På barnomsorgsenheterna ska det finnas en barnhälsogrupp som ansvarar för planeringen, utvecklingen, genomförandet och utvärderingen av barnhälsan. Barnhälsogruppen ansvarar också för ärenden som gäller utredning av stödbehovet av specialbarnomsorg, i form av specialpedagogiskt eller mångprofessionellt stöd, och för hur barnhälsotjänster ska ordnas för ett enskilt barn eller för en viss grupp av barn. I barnhälsogruppen kan förutom daghemsföreståndare, lärare och speciallärare även ingå bland andra psykolog, kurator, hälsovårdare eller personal från socialvården. Vid behov kan barnhälsogruppen kalla annan personal, vårdnadshavare och sakkunniga till gruppens sammanträden. Alla medlemmar i gruppen behöver inte närvara vid behandlingen av alla ärenden utan kan kallas då det är ändamålsenligt.
Barnhälsogruppen ska systematiskt främja och följa upp välbefinnandet i verksamheten och ansvara för att miljön är sund och trygg och att barngrupperna fungerar. Barnhälsogruppen ansvarar för att varje barn får tillgång till de barnhälsotjänster som finns och för ärenden som gäller utredning av behovet av specialpedagogiskt och mångprofessionellt stöd. En medlem i barnhälsogruppen får inte använda de sekretessbelagda uppgifter som hen får tillgång till som medlem i gruppen för något annat ändamål än barnhälsa.
Varje barnomsorgsenhet ska ha en barnhälsoplan med beskrivningar kring rutiner och planering för hur barnhälsan genomförs, utvecklas och utvärderas. Barnhälsoplanen ska uppdateras varje läsår och årligen gås igenom med alla som arbetar i verksamheten samt delges vårdnadshavare.
Till anvisningen gällande ”Plan för barn- och elevhälsa i barnomsorg och grundskola” (U29 ÅLR 2021/837) finns en mall för barn-och elevhälsoplan bifogad. Utifrån den kan varje enhet utforma planen enligt de omständigheter som gäller för verksamhetsenheten.