Syftet med fritidshemsverksamheten ur ett samhälllsperspektiv är att erbjuda en ordnad tillsyn och omsorg för de minsta skolbarnen och minska den tid som barnen tillbringar ensamma utan en vuxens trygga närvaro och handledning före och efter skoldagen [1] . Fritidshemmen ska, som en del av barnomsorgens verksamhet, genom god omsorg, lekmöjligheter och pedagogisk verksamhet vara ett stöd för vårdnadshavarna i deras ansvar för barnets fostran. Verksamheten har en speciell karaktär eftersom den grundar sig på frivillighet och sker under barnens fritid.
Fritidshemsverksamheten ska stärka barnets självförtroende och utvecklingen av mångsidig social kompetens. Den ska också stödja och uppmuntra barnet att hitta sina egna styrkor och utveckla sitt kunnande. Verksamheten ska lära barnen att ta vara på sig själva, en vardagskompetens, och ge dem möjligheter att förverkliga sig kreativt. Vardagskompetens innebär förmågan att utveckla sina färdigheter som hör samman med fysiskt och psykiskt välbefinnande, säkerhet och trygghet, att ta hand om sig själv och att successivt öka sin självständighet. Det innefattar också problemlösning i vardagen, förståelse för och resonemang kring rätt och fel, empati och att respektera sin egen och andras integritet. Fritidsverksamheten utgår från barnets behov och förutsättningar och handleder barnet till att så småningom utveckla en förståelse av en aktiv, sund och hållbar livsstil och förmåga att leva i ett föränderligt samhälle. Fritidshemmet är en viktig arena för det livslånga lärandet.
Verksamheten i fritidshemmet ska stimulera barnets utveckling samt erbjuda en meningsfull fritid. Barnet ska erbjudas varierade arbetssätt, uttrycksformer och lärmiljöer som integrerar omsorg och lärande.
Fritidshemmet präglas av ett barncentrerat arbetssätt och fria arbetsformer. Verksamheten inom fritidshemmet handlar också om att leda barnets uppmärksamhet mot en utveckling inom de arbetsområden som fritidshemmet ska arbeta inom och skapa aktiviteter och förutsättningar för detta lärande. [2] Fritidshemmen stöder hemmet i att främja barnets förutsättningar för utveckling och lärande samt att stärka barnets sociala färdigheter och sunda självkänsla. Verksamheten ska främja barnets välmående och delaktighet i samhället samt förebygga utanförskap.
När innehållet planeras och väljs ska särskild uppmärksamhet ägnas åt lek, skapande verksamhet och positiva upplevelser som utifrån barnens ålder stöder deras uppväxt, utveckling och förmåga till socialt samspel. Att röra på sig och vara ute samt möjligheten av att koppla av och vila är viktigt att ta i beaktande i planeringen av verksamheten.
Leken är av stor betydelse är också i fritidshemsverksamheten. Det finns flera typer av lekar, bland annat parallellekar, rollekar, regellekar och konstruktionslekar som alla har samband med barnets ålder och utvecklingssteg. Barnen i fritidshemmet är äldre än barn i övrig barnomsorg och kan därför befinna sig i en annan utvecklingsfas jämfört med de yngre barnen inom barnomsorgen. Barnet inom fritidshemsverksamheten möter ofta behovet av att behärska regellekar. Att behärska exempelvis regellekar handlar också om en social utveckling för barnet och de sociala kompentenserna är väsentliga i regellekar. Barnet leker dock för att leka, inte för att lära, även om ett lärande sker genom leken. Genom leken har ändå barnet möjlighet att skapa de grundläggande förutsättningarna för att kompetent och aktivt delta i samhället. [3]
Leken inom barnomsorgens verksamhet beskrivs närmare i eget kapitel.
[1] Lagframställan Fr. 15/2009–2010 kap.4.
[2] Elvstrand, H, Lago, L & Simonsson, M.2019. Fritidshemmet möjligheter – Att arbeta fritidspedagogiskt. Studentlitteratur. Lund.
[3] Ankerstjerne, T (red.)2015. Perspektiv på fritidshemspedagogik. Studentlitteratur. Lund