Varje barn är unikt och värdefullt precis som det är. Alla barn har rätt att bli hörda, sedda, tagna i beaktande och förstådda som individer och som medlemmar i sin grupp.
Värdegrunden för barnomsorgen baserar sig på FN:s konvention om barnets rättigheter, [1] landskapslagen om barnomsorg och grundskola och FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning [2]. Det innebär att barnets bästa ska komma i första hand, att barnet har rätt att må bra, få omvårdnad och skydd, att barnets åsikter ska beaktas samt att barnet ska behandlas likvärdigt och att barnet inte får diskrimineras. [3] Enligt barnkonventionen är konventionsstaterna (och självstyrande områden) skyldiga att genom lämpliga och aktiva åtgärder göra konventionens bestämmelser och principer allmänt kända. FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning slår fast att utbildning för specialister och personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning om de rättigheter som erkänns i konventionen ska främjas så att de bättre ska kunna ge det stöd och den service som dessa rättigheter garanterar. Således har personalen inom barnomsorgen rätt till fortbildning kring konventionerna och en uppgift att informera sig om konventionerna så att de omfattas i barnomsorgens verksamhet. [4]
Verksamhetskulturen ska främja en trygg, säker, hälsosam och inspirerande miljö med arbetsro för barn och personal. Verksamhetskulturen omfattar handlingssätt, beteendemönster och värden, principer och kriterier som verksamhetens kvalitet vilar på. Det är viktigt att skapa och utveckla en gemensam verksamhetskultur som bygger på de principer som läroplanen beskriver, och all personal inom barnomsorgen har ett ansvar för detta arbete. Personalen ska aktivt arbeta med att förankra värdegrunden och verksamhetskulturen i verksamheten.
I verksamheten ska särskild uppmärksamhet ägnas åt att tidigt identifiera hinder för utveckling och lärande och att sätta in stödfunktioner i förebyggande syfte. Verksamheten ska vara inkluderande och ordnas i samarbete med vårdnadshavarna [5]. Varje barn har rätt till lärande som kännetecknas av uppmuntrande respons och öppet bemötande. God omsorg är grunden för barnets välmående och lärande och är en viktig del i den dagliga verksamheten. Barnet ska bemötas utifrån sin egen identitet och sina egna förutsättningar, erfarenheter, upplevelser och tankar.
[1] FN:s konvention om barnets rättigheter, UNICEF (1989)
[2] FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (2008)
[3] LL om barnomsorg och grundskola, 4 §, del I.
[4] LL om barnomsorg och grundskola, 6 §, del V, FN:s konvention om barnets rättigheter, UNICEF (1989), FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (2008)
[5] LL om barnomsorg och grundskola, 3 §, del I.