Målsättningen för barnomsorgen är att verksamheten ska bedrivas i nära samverkan med hemmet, ha barnets ålder och individuella behov som utgångspunkt och främja en allsidig fysisk, emotionell, social och kognitiv utveckling. Barnet ska ges möjlighet att påverka verksamhetsinnehållet utifrån sin mognadsgrad. [1] Med hjälp av dokumentation ges möjlighet att följa barnets utveckling och lärande men också att analysera och utvärdera verksamhetens kvalitet. Dokumentationen är till för att synliggöra barnens lärande. Utifrån dokumentationen om barnen kan personalen också utvärdera sitt eget arbete i barnens lärandeprocess. För att dokumentationen ska vara relevant och ändamålsenlig behöver den ha ett tydligt syfte som utgår från läroplanen. Allt man gör, även all dokumentation, ska i första hand gagna barnet.
Det är viktigt att respektera barnets integritet vid all dokumentation. För att barnets integritet ska kunna respekteras i frågor som rör dokumentation är det viktigt att barnet tillfrågas innan hen dokumenteras och att hen har möjlighet att neka till att bli till exempel fotograferad. Att göra barnet delaktigt i hur och vad som ska dokumenteras är en del i att värna om barnets integritet vid dokumentationstillfällen.
Fritidshemmen kan med fördel i tillämpliga delar i verksamheten inspireras av innehållet i kapitlet Digitala arbetssätt som berör dokumentation.
[1] LL om barnomsorg och grundskola (2020:32), 1 §, del II.