I begreppet lärmiljö ingår lokaler, platser, gemenskaper och personer, metoder, redskap och tillbehör som stöder barnens utveckling, lärande och kommunikation. Lärmiljöerna ska utvecklas så att de mål som fastställs för barnomsorgen kan uppnås och så att de stöder barnens sunda självkänsla och utvecklingen av sociala färdigheter och förmågan att lära sig.
Alla barn ska erbjudas en trygg, tillgänglig inomhus- och utomhusmiljö. Lärmiljöerna ska utformas och utvecklas så att de är ergonomiska, hållbara, trivsamma och tillgängliga för alla. Belysningen, akustiken och inomhusluftens kvalitet ska också beaktas och utrymmena, särskilt ytorna där leken sker, ska hållas rena. [1] Inomhusmiljön ska ordnas så att där finns adekvat utrustning för lek och pedagogisk utrustning för lärande. Utomhusmiljön ska vara trygg att vistas i och där ska finnas ett utbud av utrustning som främjar leken. [2] Utrustningen ska vid behov anpassas och tillgängliggöras enligt barnets behov av stöd för sin utveckling och sitt lärande.
Barnets tankar, idéer, egna erfarenheter, kunskaper, intressen, förslag och individuella behov ska beaktas, tas tillvara och synliggöras i lärmiljöerna. Barnet ska ha möjlighet att utforska världen med alla sina sinnen och med hela kroppen. Lärmiljöerna ska erbjuda barnet olika möjligheter till meningsfull sysselsättning, mångsidiga och fysiska aktiviteter, lekar och spel, men också till vila samt lugn och ro. Lärmiljöerna planeras på ett genomtänkt och balanserat sätt så att de tar hänsyn till barnets olika behov av stimulans och intryck.
En trygg lärmiljö som präglas av inbördes respekt och gemensamt ansvar skapas genom gemensamt överenskomna regler och tillvägagångssätt. Lärmiljöerna är också en viktig del i arbetet med en inkluderande och jämlik barnomsorg [3] och ska därför planeras och utvecklas så att de främjar detta. Lärmiljöerna ska beakta kulturell mångfald och främja barnets språkliga utveckling och språkmedvetenhet.
Närmiljön och den omgivande naturen utgör naturliga lärmiljöer för verksamheten. Dessa miljöer erbjuder upplevelser, material och möjligheter att leka och undersöka. Inom barnomsorgen uppmuntras samarbete med andra aktörer för att skapa en koppling till samhället utanför. Barnomsorgen ska kan nyttja resurser i närsamhället genom att göra exkursioner utanför verksamheten och bjuda in externa sakkunniga. Samarbete med ungdoms-, biblioteks-, idrotts- och kulturväsendet, polisen, församlingar samt organisationer och andra aktörer i närmiljön såsom naturskolor och muséer bidrar till mångsidiga lärmiljöer och stöder barnomsorgens fostrande och demokratiska uppdrag. [4]
En högkvalitativ lärmiljö i barnomsorgen är mål- och lärandeorienterad och verksamheten präglas av interaktion, kommunikation, delaktighet och utmaningar mellan vuxna och barn. De vuxna i lärmiljön är viktiga för att ta tillvara möjligheter för lärande utifrån barnets intressen. Barnet får möjligheter att utforska, upptäcka och erfara världen omkring sig genom kompetent personal som kan urskilja, bekräfta och utmana barnets lärandeprocess. [5] Personalens goda relation till barnet är också central för att skapa en bra lärmiljö. [6]
[1] LL om barnomsorg och grundskola, (2020:32) 11§, del II
[2] LL om barnomsorg och grundskola, (2020:32) 11–12 §, del II
[3] LL om barnomsorg och grundskola, (2020:32) 2 §, del I
[4] LL om barnomsorg och grundskola, (2020:32) 8 §, del I
[5] Sheridan & Williams. Undervisning i förskolan. En kunskapsöversikt. (2018)
[6] Linder,A & Breinhild Mortens, S. Glädjens pedagogik. Studentlitteratur.2008