När barnet börjar i barnomsorgen blir livsmiljön utanför hemmet större. Utöver det egna hemmets familjekonstellation, traditioner, vanor, värderingar och åskådningar möter barnet också andra sätt att tänka och handla. Barnomsorgens uppdrag är att utveckla barnets förmåga att förstå mångfalden och samhället och att öva sig att fungera i den i en gemenskap. Genom att fundera över närmiljöns historia och aktuella frågor riktas barnets intresse mot samhällsfrågor. Att reflektera över etiska val i vardagen, utveckla sina emotionella färdigheter och att träna ett respektfullt bemötande stärker barnets sociala färdigheter. Att bekanta sig med seder och bruk, religioner och andra åskådningar i närmiljön i kombination med andra övergripande mål stöder utvecklingen av barnets kulturella och sociala färdigheter samt mångsidiga kompetens med avseende på tänkande och lärande.
I barnomsorgens ska barnet ges möjlighet att
Under förundervisningsåret ska verksamheten fokusera på att
Personalen ska stödja barnets förmåga till etiskt tänkande genom att tillsammans i barngruppen fundera på etiska frågor som förekommer i olika sammanhang eller som barnet funderar över. Etiska frågor ska behandlas så att barnet kan känna sig tryggt och inkluderat. Personalen stöder barnets förmåga att förstå rätt och fel, samt hur de egna valen påverkar andra, genom att bland annat tillsammans med barnen i barngruppen fundera över gruppens regler och varför de behövs. Tillsammans med barnet bekantar man sig med olika åskådningar och traditioner som hänger ihop med dem, till exempel i samband med årstidsfester och evenemang samt i olika situationer i vardagen såsom vid påklädning eller måltider.
Personalen uppmärksammar barnet på att människor kan ha olika värderingar som styr deras uppfattningar och handlingar samtidigt som de förankrar barnomsorgens värdegrund. Målet är att främja ömsesidig respekt och förståelse för olika åskådningar samt stödja barnens kulturella och åskådningsrelaterade identiteter. Personalen stimulerar barnets samspel med andra samt hjälper och stöder barnet i att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera sig själv och andra. Genom att fundera över närmiljön, åländsk kultur och åländska traditioner, även ur ett dåtids- och framtidsperspektiv, riktas barnens intresse mot historiska frågor och byggandet av en hållbar framtid.
Barnet ges möjligheter att leva sig in i historiska händelser och situationer. Viktiga informationskällor är barnet självt och dess personliga historia samt personer, föremål och platser i den närmaste omgivningen. Också vårdnadshavarens sakkunskap om sitt eget kulturarv kan utnyttjas. Det förflutna kan utforskas till exempel med hjälp av lekar och musik som var aktuella förr, ur ett dåtidsperspektiv. Utöver det förflutna och nutiden är det viktigt att fundera över framtiden och hur vi kan påverka och bidra till en hållbar framtid.