Barnomsorgen har som uppdrag att ge barnet möjlighet att utforska, strukturera och förstå sin omgivning. Barnet uppmuntras att röra sig i naturen och närmiljön. Verksamheten ska bidra till att utveckla barnets intresse för och kunskaper om natur, teknik, matematik och närmiljön genom att ge dem möjligheter att utforska, ställa frågor kring och samtala om företeelser och samband i omvärlden. Barnomsorgen ska utforma sin verksamhet så att den stöder utvecklingen av barnets matematiska tänkande i vardagen, och stärka en positiv inställning till matematiken och det naturvetenskapliga området. Barnet får genom egna erfarenheter komma till insikt om att tekniken är ett resultat av mänsklig aktivitet. Barnet ska också få möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling. Barnet får bekanta sig med undersökande lärande genom att iaktta och utforska omgivningen och genom att experimentera och dra slutsatser. Barnet ska på ett utforskande sätt få utveckla sina färdigheter med hjälp av aktiverande övningar, genom lek och med hjälp av olika sinnen i olika lärmiljöer.
I barnomsorgens ska barnet ges möjlighet att
Under förundervisningsåret ska verksamheten fokusera på att
Barnets matematiska utveckling kan stödas mångsidigt i interaktiva situationer, till exempel genom lek och med hjälp av material som intresserar barnet. Barnet uppmuntras att iaktta antal i miljön och, i takt med att färdigheterna ökar, kombinera dem med motsvarande räkneord och siffersymboler. Förmågan att se och räkna upp talföljder kan utvecklas till exempel med hjälp av rim och ramsor. Tillsammans med barnet prövar man att mäta och övar plats- och jämförelsebegrepp till exempel i rörelselekar, genom att rita eller med hjälp av olika redskap. För att stärka barnets geometriska tänkande ges möjligheter att bygga, pyssla och modellera. Tidsbegreppet utforskas till exempel genom att iaktta årstiderna och dygnets olika tider.
Genom positiva upplevelser lär sig barnet att njuta av naturen och närmiljön och det stärker barnets förhållande till sin omgivning. Olika naturfenomen iakttas med flera sinnen och under olika årstider och man diskuterar och undersöker dem. Samtidigt lär sig barnet att använda begrepp som hör ihop med omgivningen. Man bekantar sig med naturskydd för att lägga grund för en hållbar livsstil. Tanken är barnet ska tillägna sig en hållbar livsstil och öva färdigheter såsom bland annat att inte skräpa ned i samband med utflykter, att reflektera över måttlighet och sparsamhet, att förhålla sig ansvarsfullt i samband med måltider, att spara energi och att minska avfallet genom till exempel återvinning, reparation av föremål och återanvändning. Barnet handleds i att fästa uppmärksamhet vid konsekvenserna av olika handlingar.
Personalen uppmuntrar barnet att bekanta sig med undersökande och experimenterande arbetssätt. Personalen kan tillsammans med barnet iaktta tekniska lösningar i vardagen och bekanta sig med digitala verktyg och hur de fungerar. Barnet uppmuntras att beskriva sina lösningar. Tillsammans ska man lösa problem och glädjas över att lyckas.