Ett bra kvalitetsarbete bygger på att barnomsorgens personal planerar, följer upp och utvärderar sitt eget arbete, tar tillvara resultaten och omsätter dem i olika åtgärder för att utveckla verksamheten. Det är kommunens ansvar att se till att enheten har förutsättningar att göra detta. [1] Genom utvärdering kan enheten fånga upp vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra. Det är viktigt att alla parter, barnen, vårdnadshavarna, ledningen och personalen, utvärderar verksamheten. Då enheten arbetar med den pedagogiska dokumentationen på grupp- och personalnivå såsom beskrivs i 4.4.2 skapas en god grund för utvärdering av verksamheten.
Inom barnomsorgen bör man kontinuerligt utvärdera hur läroplanen har förverkligats i verksamheten. Utvärderingen kan fokusera på bland annat personalens kommunikation med barnen, stämningen i gruppen, pedagogiska arbetssätt, verksamhetens innehåll, samarbetet med hemmen, barnhälsan, personalresurserna, utrymmena eller lärmiljöerna. I ett daghem ansvarar daghemsföreståndaren för att möjliggöra och följa upp utvärderingen medan det i ett fritidshem är rektorn eller daghemsföreståndaren som har det ansvaret. Resultaten av utvärderingen ska fungera som ett instrument för verksamhetens interna utveckling och vid behov leda till justeringar av verksamhetsidén och arbetsrutinerna. Uppföljningen och utvärderingen syftar alltså till att synliggöra resultat och ge underlag för eventuella förändringar. Det är inte bara fråga om att kontrollera hur ansvaret fullföljts, utan en fråga om hur arbetet ska fortsätta och utvecklas.
Daghemsföreståndaren eller rektorn behöver planera hur uppföljningen och utvärderingen ska genomföras och på vilket sätt enhetens viktigaste kontaktnät och kringgrupper, bland annat vårdnadshavare och andra enheter inom barnomsorgen, ska medverka och informeras. Det är viktigt att personalen och barnen tillsammans utvärderar sitt gemensamma arbete. Personalens målinriktade och systematiska självvärdering har en central roll i att upprätthålla och utveckla kvaliteten inom barnomsorgen. Den pedagogiska dokumentation som har samlats in under en längre tid är en viktig del av utvärderingen av den pedagogiska verksamheten och personalens självvärdering av verksamheten.
Kommunfullmäktige ska anta en utbildningsstadga för barnomsorgen och grundskolan och kommunen har ansvar över att planera, genomföra, uppfölja och utvärdera barnomsorgen i kommunen. [2] Utbildningsstadgan ska innehålla de allmänna grunderna för barnomsorgens och grundskolans verksamhet. Utbildningsstadgan ska skickas till landskapsregeringen för kännedom, eftersom landskapsregeringen har det övergripande ansvaret för utvecklingen av barnomsorgen. [3] Kommunen bestämmer själv vilka metoder som ska användas vid utvärderingen på kommun- och enhetsnivå. Det är viktigt att de lokala beslutsfattarna, vårdnadshavarna och personalen inom barnomsorgen har aktuell information om hur barnomsorgen genomförs och om dess kvalitet. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet är tillsynsmyndighet för barnomsorgen.
[1] LL om barnomsorg och grundskola, (2020:32) 43 §, del II
[2] LL om barnomsorg och grundskola, (2020:32) 42–43 §, del II
[3] LL om barnomsorg och grundskola, (2020:32) 2 §, del II