För att planera en kvalitativ barnomsorg och för att stödja barnets utveckling och lärande är det viktigt att det råder balans mellan social, emotionell, fysisk och kognitiv utveckling. Därför är det viktigt att i planeringen av verksamheten beakta och känna till betydelsen av lek, kontakt med naturen, musik, konst och fysisk aktivitet. Det är också centralt att man i verksamheten främjar barnets deltagande, initiativ och självständighet, låter problemlösning och kreativitet ta plats och uppmuntrar lärande som omfattar resonemang, undersökning och samarbete. [1] Utifrån detta ska lärarna i barnomsorg tillsammans med barnet planera och genomföra en mångsidig och helhetsskapande pedagogisk verksamhet med utgångspunkt i fem lärområden.
Dessa fem lärområden är likvärdiga och barnet har rätt att få mångsidiga upplevelser inom de olika lärområdena. Personalen ska se till att den pedagogiska verksamheten, som planeras av lärare i barnomsorg, men förverkligas av hela arbetslaget tillsammans, främjar utvecklingen och lärandet hos barn i olika åldrar.
Lärområden inom barnomsorgen:
Det är viktigt att alla barn har möjlighet att lära sig och få arbeta i egen takt och utveckla sina färdigheter i mångsidiga lärmiljöer i växelverkan med andra barn, läraren och den övriga personalen. Syftet med lärområdena är att erbjuda barnet nya och inspirerande lärandeupplevelser och möjligheter att arbeta med uppgifter som innehåller lämpliga utmaningar i lärandet. Barnets olika behov av stöd ska beaktas i verksamheten och barnet ska ges tillräckligt stöd genast när behov uppstår.
För varje lärområde beskrivs den pedagogiska verksamhetens uppdrag. Varje barn ska ges möjlighet att utveckla olika förmågor, intressen och färdigheter kopplat till uppdraget inom de olika lärområdena, utifrån var hen själv befinner sig i sin utveckling och lärandeprocess. De förmågor barnen ska ges möjlighet att utveckla under sin tid i barnomsorgen beskrivs under rubriken verksamhetsmål. Efter att de olika förmågorna presenterats följer också en beskrivning av arbetssätt och tänkbart innehåll, aktiviteter, förhållningssätt och metoder som gynnar barnets möjlighet till att utvecklas inom lärområdet.
Beskrivningen av arbetssätt och innehåll ska inte ses som en komplett redogörelse utan som inspiration och vägledning i arbetet, där också annat kan ingå.
I arbetet med de yngsta barnen i barnomsorgen arbetar man utifrån samma lärområden som berör hela barnsomsorgen, men utifrån de yngsta barnens behov och sätt att lära och upptäcka. Arbetet med små barn sker i nära samspel mellan vuxen och barn, där en trygg anknytning är viktig och kräver tillräckligt med tid. Vardagens omsorgssituationer blir viktiga för lärandet. [2] Mycket av lärandet med de yngsta barnen sker i omsorgssituationerna, och behöver därför betraktas som grundläggande i det pedagogiska arbetet med de allra yngsta. Dessa bör ses som inlärningstillfällen som måste tillåtas ta tid. [3]
I arbetet med de yngsta barnen kan man ta sig an lärområdena ur det perspektiv som passar de yngsta bäst. Att beakta då är bland annat att de yngsta barnen upptäcker och tar sig an världen genom alla sinnen och att de behöver få möjlighet att känna, höra, smaka, lukta och titta. Ju fler sinnen som stimuleras desto bättre, både med tanke på att barn är individer och lär på olika sätt och för att inte begränsa barnen i deras lärande utan snarare öppna upp för mångfald och variation. De yngsta barnen kommunicerar i huvudsak ickeverbalt, och personalen behöver kunskap om hur de yngsta barnen kommunicerar, samtidigt som de själva medvetet bör använda talet för att benämna, beskriva och utvidga barnens värld. [4]
Förundervisningen ges under de arbetsdagar som landskapsregeringen fastställt under minst fyra timmar per dag. Syftet med förundervisningen är att förbereda barnet för livet, fortsatt lärande och utbildning. Förundervisningen kan bedrivas ihop med övrig barnomsorgsverksamhet och/eller separat för de barn som ingår i förundervisningen. Det är dock centralt att lärandet pågår för alla barn, utifrån barnets behov, intressen och personliga förutsättningar, under hela dagen.
Under förundervisningsåret arbetar man utifrån samma lärområden som berör hela barnomsorgen, men med förstärkt fokus på skolförberedande centralt innehåll. Det centrala innehåll som ska behandlas under förundervisningsåret presenteras under rubriken centralt innehåll för förundervisningsåret. Även om innehållet är skolförberedande ska det bearbetas med leken som utgångspunkt och genom mångsidiga arbetssätt, med konkret och visuellt material och genom ett gemensamt utforskande.
Arbetsområden för fritidshemmen beskrivs i kapitel 7 och lekverksamheten beskrivs i kapitel 8.
[1] Europeiska Unions råd. Rekommendation om förskoleverksamhet och barnomsorg av hög kvalitet. (2019/C 189/02)
[2] Johansson,E. 2011. ( 2:a rev.upplaga) Möten för lärande. Pedagogisk verksamhet för de yngsta barnen i förskolan. Skolverket. Stockholm
[3] Granberg,A. Småbarnsmetodik. Liber. Stockholm . 1999.
[4] Hildén,E. 2018. Undervisning tillsammans med de yngsta förskolebarnen. Skoverket.Stockholm