En viktig princip i en kvalitativ barnomsorg är främja en miljö som är inkluderande och demokratisk och en miljö som bygger på deltagande, där alla barn har möjlighet att komma till tals. [1] Barnet i barnomsorgen ska ges möjlighet att påverka verksamhetsinnehållet utifrån sin mognadsgrad. Barnet ska få lära sig om sina rättigheter och ska ha möjlighet att uttrycka sina åsikter i alla frågor som gäller hen. Barnets åsikter ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad. [2] De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska gälla alla. Verksamheten inom barnomsorgen ska lägga grunden för förståelse av demokratibegreppet och förbereda barnet för delaktighet och ansvar och för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle. De behov och intressen som barnet själva på olika sätt ger uttryck för ska ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av verksamheten.
Varje barn har rätt till delaktighet och inflytande och varje barns rätt att uttrycka sina åsikter med olika uttrycksformer ska respekteras. Alla barn ska få lika stort inflytande och utrymme oavsett kön och utan åtskillnad av något slag, oavsett barnets eller dess förälders eller vårdnadshavares hudfärg, kön, språk, religion, politiska eller övriga åskådning, nationella, etniska eller sociala ursprung, egendom, funktionsnedsättning, börd eller ställning i övrigt. Det ska säkerställas att barn med funktionsnedsättning erbjuds stöd anpassat till funktionsnedsättning och ålder för att utöva rätten att fritt uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör dem. [3]
I verksamheten innebär detta att man medvetet utvecklar och utvärderar arbetssätt och strukturer som främjar delaktighet och att barnen själva får delta i utvecklingen och utvärderingen av arbetssätt. Genom att personalen stöder barnets delaktighet i små, återkommande, dagliga stunder stärks barnets delaktighet. Det handlar också om hur barnet bemöts i en respektfull kommunikation, att ge barnet en röst och att sedan lyssna till barnets åsikter i den egna vardagen. Genom delaktighet utvecklar barnet förståelse för gemenskapen, rättigheter, ansvar och konsekvenser av val. Känslan av att bli sedd och hörd på ett positivt sätt stärker barnets delaktighet. Delaktigheten stärks också genom att barnet deltar i planeringen, genomförandet och utvärderingen av verksamheten.
[1] Europeiska Unions råd. Rekommendation om förskoleverksamhet och barnomsorg av hög kvalitet. (2019/C 189/02)
[2] LL om barnomsorg och grundskola, (2020:32) 1 §, 4§, del II
[3] FN:s konvention om barnets rättigheter, UNICEF (1989), FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (2008)